Menu Zamknij

WARSZTATY WIELKANOCNE

fundacja laetare szkolenie wielkanocne

W dniach 26 – 27 stycznia odbyły się warsztaty Wielkanocne w Kudowie. Poprowadzili je Basia z zakresu florystyki i dekoracji okolicznościowych oraz Łukasz w zakresie rysunku, kompozycji, a także designu. Czas ten obfitował w wiele kreatywnych i niecodziennych prac manualnych. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się jak należy wypalać w drewnie, jak podołać dekoracji wielkanocnej i z czego można ja wykonać. Uczestniczki warsztatów nauczyły się również posługiwać maszyną do szycia i wykonywać materiałowe torby, natomiast chłopcy zajmowali się majsterkowaniem i gotowaniem obiadu. Z teorii dowiedzieliśmy się o kolorystyce i symbolice okresu Wielkiego Postu i Wielkanocy. Oprócz nauki i działań manualnych był to czas spędzony na budowaniu nowych relacji w przemiłej atmosferze, pełnej wybuchów niecodziennej radości. W ramach odpoczynku udaliśmy się na spacer, podczas którego podziwialiśmy okoliczne zimowe krajobrazy i zwiedzaliśmy miejscowe zabytki.
W naszej mini galerii umieszczamy kilka zdjęć wspomnień z tego czasu i część efektów naszej pracy.